GİRİŞ
İnsanlar tükettikleri gıdaların güvenli ve tüketime uygun olmasını isteme hakkına sahiptirler. Gıda kaynaklı hastalıklar bazen ölümcül olabilmekte yâda sağlığa zararlı etkiler bırakabilmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklar ticarete ve turizme zarar verebilmekte, kazanç kaybına ve devamında işsizliğe yol açabilmektedir. Gıdaların kirlenmesi yüksek maliyet, fire, müşteri kaybına ve tüketici güveninin yok olmasına da yol açmaktadır. Uluslararası ticaret ve turizm önemli sosyal ve ekonomik kazançlar sağlar fakat beraberinde çeşitli hastalıkların dünya çapında yayılmasına yol açmaktadır. Son yüzyılda değişen gıda tüketiminde ve çeşitlerinde büyük değişim yaşanmış ve bununla birlikte gıda üretimi, hazırlanması ve dağıtım teknikleri de gelişme kaydetmiştir. Bu bağlamda etkili hijyen kontrolü insan sağlığına zararlı olabilecek durumları, gıda kaynaklı hastalıkları ve ekonomik sorunları önlemede elzem olmuştur. Gıda üretim zincirinde bulunan çiftçiler, yetiştiriciler, gıda işleyicileri, üreticiler ve tüketiciler güvenli ve tüketime uygun gıda sağlanması konusunda sorumludur.
Genel hijyen prensipleri temelinde gıda hijyen sağlanması ve mikrobiyel kriterlere uygunluk vardır. Bu doküman gıda üretim zincirindeki birincil üreticiden son tüketiciye kadar olan zincirde tüm basamaklardaki anahtar hijyen kontrollerini içermektedir. Doküman Haccp bazlı gıda güvenliği sağlanmasını tavsiye eder. Dokümanda tanımlanan kontroller gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketime uygun gıda üretimi için elzemdir. Genel hijyen prensipleri hükümetlere, gıda sektöründeki tüm firmalara ve tüketicilere tavsiye edilmektedir.
BÖLÜM I - HEDEFLER
1.1 CODEX GENEL GIDA HİJYENİ PRENSİPLERİ
• Gıda zincirinde (Birincil üretimden son tüketiciye kadar) güvenli ve insan tüketimine uygun gıda üretimi amacına ulaşmak için elzem olan gıda hijyeni prensiplerinin belirlenmesi,
• Haccp tabanlı yaklaşım sağlayarak gıda güvenliğinin arttırılması,
• Belirlenen prensiplerin ne şekilde uygulanacağının gösterilmesi,
• Gıda zincirindeki sektörün ihtiyaç duyduğu hijyen gerekliliklerinin sağlanması ve bu prensiplerin spesifik gıda alanlarına kadar genişletilmesi.
Devamı için...www.standartmerkezi.com
İnsanlar tükettikleri gıdaların güvenli ve tüketime uygun olmasını isteme hakkına sahiptirler. Gıda kaynaklı hastalıklar bazen ölümcül olabilmekte yâda sağlığa zararlı etkiler bırakabilmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklar ticarete ve turizme zarar verebilmekte, kazanç kaybına ve devamında işsizliğe yol açabilmektedir. Gıdaların kirlenmesi yüksek maliyet, fire, müşteri kaybına ve tüketici güveninin yok olmasına da yol açmaktadır. Uluslararası ticaret ve turizm önemli sosyal ve ekonomik kazançlar sağlar fakat beraberinde çeşitli hastalıkların dünya çapında yayılmasına yol açmaktadır. Son yüzyılda değişen gıda tüketiminde ve çeşitlerinde büyük değişim yaşanmış ve bununla birlikte gıda üretimi, hazırlanması ve dağıtım teknikleri de gelişme kaydetmiştir. Bu bağlamda etkili hijyen kontrolü insan sağlığına zararlı olabilecek durumları, gıda kaynaklı hastalıkları ve ekonomik sorunları önlemede elzem olmuştur. Gıda üretim zincirinde bulunan çiftçiler, yetiştiriciler, gıda işleyicileri, üreticiler ve tüketiciler güvenli ve tüketime uygun gıda sağlanması konusunda sorumludur.
Genel hijyen prensipleri temelinde gıda hijyen sağlanması ve mikrobiyel kriterlere uygunluk vardır. Bu doküman gıda üretim zincirindeki birincil üreticiden son tüketiciye kadar olan zincirde tüm basamaklardaki anahtar hijyen kontrollerini içermektedir. Doküman Haccp bazlı gıda güvenliği sağlanmasını tavsiye eder. Dokümanda tanımlanan kontroller gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketime uygun gıda üretimi için elzemdir. Genel hijyen prensipleri hükümetlere, gıda sektöründeki tüm firmalara ve tüketicilere tavsiye edilmektedir.
BÖLÜM I - HEDEFLER
1.1 CODEX GENEL GIDA HİJYENİ PRENSİPLERİ
• Gıda zincirinde (Birincil üretimden son tüketiciye kadar) güvenli ve insan tüketimine uygun gıda üretimi amacına ulaşmak için elzem olan gıda hijyeni prensiplerinin belirlenmesi,
• Haccp tabanlı yaklaşım sağlayarak gıda güvenliğinin arttırılması,
• Belirlenen prensiplerin ne şekilde uygulanacağının gösterilmesi,
• Gıda zincirindeki sektörün ihtiyaç duyduğu hijyen gerekliliklerinin sağlanması ve bu prensiplerin spesifik gıda alanlarına kadar genişletilmesi.
Devamı için...www.standartmerkezi.com