EN SON EKLENEN;

Geviş getiren hayvanların zeytin yan ürünleriyle beslenmesi bu hayvanların et ve sütlerindeki yağ kalitesini arttırıyor.



Hayvan yemi bilimi ve teknolojisi dergisinde çıkan bir yazıda, keçi ve koyun beslenmesinde zeytin yan ürünlerinin kullanımının bu hayvanlardan elde edilen ette ve sütte faydalı yağ profilleri oluşumuna sebep olduğu açıklandı.

Bu yazıyı hazırlayan İspanyol ve Galli yazarlar zeytin yan ürünlerini 3 ana kategoriye ayrıdılar;
1) Zeytin yaprakları, zeytinin yaprak ve dallarını içerir,
2) Zeytin küspesi, zeytin posası, kabuğu, çekirdeği ve suyunu içerir,
3) Diğer yan ürünler, posa, kabuk ve diğer komponentleri içerir.

Zeytin yan ürünlerinin koruyuculuğu, sindirilebilirlik, bünyeye alımı, besin değeri, potansiyel zehirlilik vb. hayvan beslenmesinde, bu hayvanların performansına ve ürünlerin kalitesine olan diğer etkileri izlendi.
İzleme sonuçlarına göre zeytin yan ürünleri, sütteki tekli doymamış yağ asitleri miktarını arttırıyor ve aynı zamanda doymuş yağ asitleri oranını da azaltıyor böylece süt yağı kalitesini geliştirmiş oluyor.
Benzer faydalar zeytin yan ürünleri ile beslenen hayvanlardan sağlanan et ürünleri için de söz konusu.
Araştırmacılar, ayrıca zeytin yan ürünlerindeki bakır miktarını kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyorlar. Bakır zeytinlere hasat sonrası bakteri ve mantar gelişimini engellemek için konulmakta ve yüksek bakır alımının hayvanlara zararlı etkileri olabilmekte.
Araştırmacılar zeytin yan ürünlerinin hayvan beslenmesinde kullanımına dair aşağıdakileri tavsiye etmekteler;

1) Zeytin yaprakları koyunların ve keçilerin enerji ve amino asit ihtiyaçlarının yarısını sağlamakta dolayısıyla zeytin yan ürünleri hayvan yeminde ve beslenmesinde kısmen kullanılması,
2) Zeytin yapraklarının kuru ve depoda bekletilmiş hali yerine hayvanlara taze iken yedirilmesini,
3) Zeytin küspeleri değişik yollarla korunarak kullanılması,
4) Zeytin yan ürünlerini tekli doymamış yağ asitleri miktarını arttırması ve doymuş yağ asitleri oranını azaltması için zengin olarak kullanılması,
5) Yüksek bakır içeren zeytin yapraklarının hayvan yemi olarak kullanımının yasaklanması,

Yukarıda belirlenen uygulamalar zeytin yan ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımının umut verici şekilde arttırılmasını sağlayabilecektir fakat hayvan beslenmesinde zeytin yan ürünlerinin kullanımının hayvan ürünleri kalitesine etkilerinin arttırılması için daha fazla araştırmaların yapılması kritik önem arz etmektedir.


Kaynak: www.eufic.org

SON EKLENENLER.......

Avrupa birliği tarafından tanımlanan alerjen maddeler
- Gluten içeren tahıllar (buğday, çavdar, arpa, yulaf ve bunların hibrit tohumları) ve türevi ürünler...Devamı için tıklayınız...

BRC Food puanlama ve belgelendirme sistemi
Kritik uygunsuzluk: Yasal veya gıda güvenliği ile ilgili oluşan uygunsuzluklar.
Majör uygunsuzluk: Standardın herhangi bir maddesinin yada ana madde başlığının altındaki ‘amaç cümlesi’ni karşılamada uygunsuzluk, Devamı için tıklayınız...

TS EN ISO 14001:2004 STANDARDI
Devamı için tıklayınız...

Geviş getiren hayvanların zeytin yan ürünleriyle beslenmesi bu hayvanların et ve sütlerindeki yağ kalitesini arttırıyor.
Hayvan yemi bilimi ve teknolojisi dergisinde çıkan bir yazıda, keçi ve koyun beslenmesinde zeytin yan ürünlerinin kullanımının bu hayvanlardan elde edilen ette ve sütte faydalı yağ profilleri oluşumuna sebep olduğu açıklandı. Devamı için tıklayınız...


BRC Food (Türkçe) 5. versiyon, 4. bolüm
4 FABRİKA STANDARTLARI
4.1 Dış alan standartları
Fabrika alanı bakım, bulaşmaların önlenmesi ve üretimin güvenli ve yasalara uygun yapılmasını sağlamalı, yeterli büyüklükte, uygun lokasyonda, uygun imar edilmiş ve dizayna sahip olmalıdır. Devamı için tıklayınız...

Kontaminasyona karşı X-ray koruması
Firma yetkilileri, Ishida IX-EA-2161’ in, ambalajlı şekerleme ürünleri ve küçük poşetli ürünler için üretilen ve standart bir metal dedektörden daha yüksek seviyede algılamaya sahip olan bir x-ray cihazı olduğunu ve standart bir metal dedektörden çok daha fazla çeşitte yabancı maddeye karşı etkili olduğunu söyledi. Devamı için tıklayınız...

BRC Food (Türkçe) 5. versiyon 3. bölüm
3 GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
3.1 Gıda güvenliği ve kalite politikası Firmanın üst yönetimi, yetkin kılınmış, gözden geçirilen, imzalanan ve tarihi olan gıda güvenliği ve kalite politikası geliştirmeli ve dokümante etmelidir. Devamı için tıklayınız…

ISO 9001:2000' den ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemine geçiş revizyon farklılıkları
Bildiğiniz üzere 8 yıldır yürürlükte olan ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi standardı artık yürürlükten kaldırıldı, revize olan diğer gıda güvenliği ve kalite yönetim sistem belgelendirme standartları gibi ISO' da kendini geliştirme yoluna gitti ve standart ISO 9001:2008 olarak revize edildi. Devamı için tıklayınız…

Unilever, ürünlerinde genel tuz içeriklerinde azalma stratejisine gideceğini deklare etti.
Unilever, Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü üzere günlük maksimum tuz alım miktarının 5 g’a çekilmesi için dünya çapındaki 22000 ürününde tuz miktarını azaltmaya gideceğini açıkladı. Devamı için tıklayınız…

FEVE, tüketicininin camı en ekonomik ambalaj malzemesi seçtiğini açıkladı.
FEVE’ nin, Avrupa’ da yaptığı araştırmalar camın doğaya plastik, konserve ve kağıt ambalajlar gibi diğer ambalaj malzemelerine göre çok daha olumlu etkiler yaptığını gösterdi. Devamı için tıklayınız…

BRC Food (Türkçe) 5. versiyon 2. bölüm
GIDA GÜVENLİĞİ PLANI – HACCP TEMEL Firmanın Gıda Güvenliği Planı, sistematik, kapsamlı, eksiksiz, tam olarak uygulanan ve sürdürülen HACCP bazlı olmalıdır. Codex Alimentarius HACCP prensipleri kullanılmalı, ilgili yasalara, uygulama kurallarına ve kılavuzlara atıflar yapılmalıdır. Devamı için tıklayınız…

BRC Food (Türkçe) 5. versiyon 1. bölüm
ÜST YONETİMİN BAĞLILIĞI VE SUREKLİ İYİLEŞTİRME TEMEL Firma üst yönetimi BRC Food Standardı gerekliliklerinin firmada uygulanmasına tam olarak bağlılık göstermelidirler. Bu bağlılık gerekli kaynakların sağlanması, etkili bir iletişim sistemi kurulması, sistemin gözden geçirilmesi ve sürekli iyileştirmeyi sağlamak için yapılan etkileşimleri de içermelidir. Devamı için tıklayınız…

CODEC ALIMENTARIUS (Türkçe) TAVSİYE EDİLEN ULUSLARARASI GENEL HİJYEN PRENSİPLERİ - CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003
GİRİŞ İnsanlar tükettikleri gıdaların güvenli ve tüketime uygun olmasını isteme hakkına sahiptirler. Gıda kaynaklı hastalıklar bazen ölümcül olabilmekte yâda sağlığa zararlı etkiler bırakabilmektedir. Devamı için tıklayınız…