Hayvan yemi bilimi ve teknolojisi dergisinde çıkan bir yazıda, keçi ve koyun beslenmesinde zeytin yan ürünlerinin kullanımının bu hayvanlardan elde edilen ette ve sütte faydalı yağ profilleri oluşumuna sebep olduğu açıklandı.
Bu yazıyı hazırlayan İspanyol ve Galli yazarlar zeytin yan ürünlerini 3 ana kategoriye ayrıdılar;
1) Zeytin yaprakları, zeytinin yaprak ve dallarını içerir,
2) Zeytin küspesi, zeytin posası, kabuğu, çekirdeği ve suyunu içerir,
3) Diğer yan ürünler, posa, kabuk ve diğer komponentleri içerir.
Zeytin yan ürünlerinin koruyuculuğu, sindirilebilirlik, bünyeye alımı, besin değeri, potansiyel zehirlilik vb. hayvan beslenmesinde, bu hayvanların performansına ve ürünlerin kalitesine olan diğer etkileri izlendi.
İzleme sonuçlarına göre zeytin yan ürünleri, sütteki tekli doymamış yağ asitleri miktarını arttırıyor ve aynı zamanda doymuş yağ asitleri oranını da azaltıyor böylece süt yağı kalitesini geliştirmiş oluyor.
Benzer faydalar zeytin yan ürünleri ile beslenen hayvanlardan sağlanan et ürünleri için de söz konusu.
Araştırmacılar, ayrıca zeytin yan ürünlerindeki bakır miktarını kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyorlar. Bakır zeytinlere hasat sonrası bakteri ve mantar gelişimini engellemek için konulmakta ve yüksek bakır alımının hayvanlara zararlı etkileri olabilmekte.
Araştırmacılar zeytin yan ürünlerinin hayvan beslenmesinde kullanımına dair aşağıdakileri tavsiye etmekteler;
1) Zeytin yaprakları koyunların ve keçilerin enerji ve amino asit ihtiyaçlarının yarısını sağlamakta dolayısıyla zeytin yan ürünleri hayvan yeminde ve beslenmesinde kısmen kullanılması,
2) Zeytin yapraklarının kuru ve depoda bekletilmiş hali yerine hayvanlara taze iken yedirilmesini,
3) Zeytin küspeleri değişik yollarla korunarak kullanılması,
4) Zeytin yan ürünlerini tekli doymamış yağ asitleri miktarını arttırması ve doymuş yağ asitleri oranını azaltması için zengin olarak kullanılması,
5) Yüksek bakır içeren zeytin yapraklarının hayvan yemi olarak kullanımının yasaklanması,
Yukarıda belirlenen uygulamalar zeytin yan ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımının umut verici şekilde arttırılmasını sağlayabilecektir fakat hayvan beslenmesinde zeytin yan ürünlerinin kullanımının hayvan ürünleri kalitesine etkilerinin arttırılması için daha fazla araştırmaların yapılması kritik önem arz etmektedir.
Kaynak: www.eufic.org