EN SON EKLENEN;

BRC

userid = MazharOsman
Email = MazharOsman

Message = Merhaba,
Aslında benim dile getirmek istediğim sorudan ziyade bir temenni gibi.Varolan ticaret koşulları perspektifinden bakarsak, gıda sektöründe BRC,NFPA'in önemli bir yeri bulunmaktadır. Giderek artan trend de bu önemin ehemmiyetini giderek artırmaktadır. Fakat bu noktada şöyle bir problemle karşılaşılmaktadır ki kendi Standardizasyon sistemleri ile üretim yapan üreticilerle çalışmayı arzu eden diğer ülkeler veya şirketler, üretici firmanın önüne yeni bir opsiyon sunup, bizle çalışmak istiyorsan benim ülkemin sertifikasyon sistemini kullanman gerekir gibi bir dayatmayı önümüze sunuyor. Bu da küçük çaplı üreticiler için büyük bir sorun, bence büyümelerinin önündeki en önemli setlerden biri.Benim sorum bu noktada şekilleniyor; Global bir Standardizasyon Sisteminin kurulması veya yaygınlaştırılması tüm üreticiler için daha iyi olmaz mı? En azından çok başlılığı ortadan kaldırıp, üreticilerin, müşterilerin tek bir yöne kanalize olmasını sağlamaz mı? Kısacası sektördeki Kalite Standardizasyon karmaşasını engellemez mi?
Teşekkür ederim.

Cevap:
MazharOsman,

Bu soruyla ilgili sayfalarca yazı yazılabilir.
İhracat yapan firmalar için en temel koşullar kendi ülkelerinin ve ihracat yaptıkları ülkenin standartlarına uymaktır. Bu normal ve olması gereken bir zorunluluktur. Bunun yanısıra uluslarası kabul görmüş bazı gıda güvenliği sistem uygulamları da ihracat yapan firmalarda aranan bir özelliktir. Bahsettiğiniz BRC ve NFPA gibi standartlara gelince, bu standartlar temelde ulusal ve uluslararsı kabul gören bazı gıda standartlarının harmanlanmış halidir ama temelinde codex vb. tüm dünya tarafında kabul gören standartlar da vardır dolayısıyla eğer bu standartların herhangi birinde firmanız başarılı bir denetim geçirebildi ise diğerlerinde de başarılı olma olasılığı çok yüksektir.
Aralarında tabiki farklılık var, bu farklılık standardın detaylarda gizlidir, diğer bir farklılık ise derecelendirmedir. BRC, IFS, NFPA gibi sertifikasyonların içerikleri gibi derecelendirme sistemleride farklıdır.

SON EKLENENLER.......

Avrupa birliği tarafından tanımlanan alerjen maddeler
- Gluten içeren tahıllar (buğday, çavdar, arpa, yulaf ve bunların hibrit tohumları) ve türevi ürünler...Devamı için tıklayınız...

BRC Food puanlama ve belgelendirme sistemi
Kritik uygunsuzluk: Yasal veya gıda güvenliği ile ilgili oluşan uygunsuzluklar.
Majör uygunsuzluk: Standardın herhangi bir maddesinin yada ana madde başlığının altındaki ‘amaç cümlesi’ni karşılamada uygunsuzluk, Devamı için tıklayınız...

TS EN ISO 14001:2004 STANDARDI
Devamı için tıklayınız...

Geviş getiren hayvanların zeytin yan ürünleriyle beslenmesi bu hayvanların et ve sütlerindeki yağ kalitesini arttırıyor.
Hayvan yemi bilimi ve teknolojisi dergisinde çıkan bir yazıda, keçi ve koyun beslenmesinde zeytin yan ürünlerinin kullanımının bu hayvanlardan elde edilen ette ve sütte faydalı yağ profilleri oluşumuna sebep olduğu açıklandı. Devamı için tıklayınız...


BRC Food (Türkçe) 5. versiyon, 4. bolüm
4 FABRİKA STANDARTLARI
4.1 Dış alan standartları
Fabrika alanı bakım, bulaşmaların önlenmesi ve üretimin güvenli ve yasalara uygun yapılmasını sağlamalı, yeterli büyüklükte, uygun lokasyonda, uygun imar edilmiş ve dizayna sahip olmalıdır. Devamı için tıklayınız...

Kontaminasyona karşı X-ray koruması
Firma yetkilileri, Ishida IX-EA-2161’ in, ambalajlı şekerleme ürünleri ve küçük poşetli ürünler için üretilen ve standart bir metal dedektörden daha yüksek seviyede algılamaya sahip olan bir x-ray cihazı olduğunu ve standart bir metal dedektörden çok daha fazla çeşitte yabancı maddeye karşı etkili olduğunu söyledi. Devamı için tıklayınız...

BRC Food (Türkçe) 5. versiyon 3. bölüm
3 GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
3.1 Gıda güvenliği ve kalite politikası Firmanın üst yönetimi, yetkin kılınmış, gözden geçirilen, imzalanan ve tarihi olan gıda güvenliği ve kalite politikası geliştirmeli ve dokümante etmelidir. Devamı için tıklayınız…

ISO 9001:2000' den ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemine geçiş revizyon farklılıkları
Bildiğiniz üzere 8 yıldır yürürlükte olan ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi standardı artık yürürlükten kaldırıldı, revize olan diğer gıda güvenliği ve kalite yönetim sistem belgelendirme standartları gibi ISO' da kendini geliştirme yoluna gitti ve standart ISO 9001:2008 olarak revize edildi. Devamı için tıklayınız…

Unilever, ürünlerinde genel tuz içeriklerinde azalma stratejisine gideceğini deklare etti.
Unilever, Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü üzere günlük maksimum tuz alım miktarının 5 g’a çekilmesi için dünya çapındaki 22000 ürününde tuz miktarını azaltmaya gideceğini açıkladı. Devamı için tıklayınız…

FEVE, tüketicininin camı en ekonomik ambalaj malzemesi seçtiğini açıkladı.
FEVE’ nin, Avrupa’ da yaptığı araştırmalar camın doğaya plastik, konserve ve kağıt ambalajlar gibi diğer ambalaj malzemelerine göre çok daha olumlu etkiler yaptığını gösterdi. Devamı için tıklayınız…

BRC Food (Türkçe) 5. versiyon 2. bölüm
GIDA GÜVENLİĞİ PLANI – HACCP TEMEL Firmanın Gıda Güvenliği Planı, sistematik, kapsamlı, eksiksiz, tam olarak uygulanan ve sürdürülen HACCP bazlı olmalıdır. Codex Alimentarius HACCP prensipleri kullanılmalı, ilgili yasalara, uygulama kurallarına ve kılavuzlara atıflar yapılmalıdır. Devamı için tıklayınız…

BRC Food (Türkçe) 5. versiyon 1. bölüm
ÜST YONETİMİN BAĞLILIĞI VE SUREKLİ İYİLEŞTİRME TEMEL Firma üst yönetimi BRC Food Standardı gerekliliklerinin firmada uygulanmasına tam olarak bağlılık göstermelidirler. Bu bağlılık gerekli kaynakların sağlanması, etkili bir iletişim sistemi kurulması, sistemin gözden geçirilmesi ve sürekli iyileştirmeyi sağlamak için yapılan etkileşimleri de içermelidir. Devamı için tıklayınız…

CODEC ALIMENTARIUS (Türkçe) TAVSİYE EDİLEN ULUSLARARASI GENEL HİJYEN PRENSİPLERİ - CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003
GİRİŞ İnsanlar tükettikleri gıdaların güvenli ve tüketime uygun olmasını isteme hakkına sahiptirler. Gıda kaynaklı hastalıklar bazen ölümcül olabilmekte yâda sağlığa zararlı etkiler bırakabilmektedir. Devamı için tıklayınız…